Over Miss Budget - Meer info!
 
 

Miss Budget

The best things in life are cheap

 

vrijdag, 24 oktober 2014 13:34

► HOW TO ◄ IN 6 STAPPEN JE KAST OPRUIMEN EN ER GELD MEE VERDIENEN

Autumn cleaning Autumn cleaning

It looks like the summer is over… Ja, het is nu echt gedaan met het mooie weer. Bye bye zomerjurkjes, luchtige tunieken, doorzichtig wit kant en sandaaltjes… En natuurlijk ook HELLO faux fur, leren jasjes, wollige truien en poncho’s! Met het veranderen van de seizoenen is het ook weer tijd om je kledingkast eens grondig op te ruimen. Maar hoe pak je dat aan? Ik geef je een stappenplan én laat je zien hoe je er ook nog geld aan kunt overhouden om je herfst/winter garderobe mee aan te vullen >>

Zie jij door de bomen het bos niet meer als het gaat om je kledingkast? En weet je ook nooit waar je moet beginnen of wát je weg moet doen en hoe je dat bepaalt? Elk seizoen ga ik door mijn eigen kast (en dat van mijn lief én kids) en ga ik rigoureus te werk. Heerlijk om daarna weer overzicht in mijn garderobe te hebben én te weten wat ik nog nodig heb en waarvoor ik een ‘shopstop’ heb (in mijn geval witte shirts / blouses). En zelfs nog wat geld op de koop toe te verdienen. Hoe ik dat doe? Nou, zo:

Stap 1 // Sorteren en schoonmaken
Haal je hele kast leeg inclusief schoenen, tassen en accessoires en sorteer alles in drie stapels: een stapel met fashion die je sowieso wilt houden (en wees daar streng in: leg op deze stapel ook echt alleen items die je regelmatig draagt), een stapel met kleding en meer die weg mag én een stapel twijfelgevallen. Stof je kast nu hij leeg is ook goed uit. Je zal zien dat het echt nodig is..!

Image-kastopruimen-Stap-1

Stap 2 // Zomerkleding opbergen
Berg je zomerkleding die in de stapel houden zit (zoals zomerjurkjes, luchtige tuniekjes en sandalen) op in kledingzakken en/of dozen en leg die straks bovenin je kast. Die ga je dit seizoen niet meer dragen en geeft meteen meer lucht en overzicht straks in je herfst-/wintergarderobe. Doe ook een geurbuideltje in de zakken of dozen, dit houdt je kleding langer fris!

Image-kastopruimen-Stap-2

Stap 3 // Weggooien of verkopen?
Sorteer de stapel met kleding die je niet meer wilt houden. Natuurlijk is lang niet alles wat je niet meer draagt of niet meer leuk vindt rijp voor de vuilnis. Versleten, kapotte items gooi je uiteraard direct in een vuilniszak. Bekijk de andere stukken nogmaals kritisch. Is het kledingstuk nog up-to-date / trendy of is het bijvoorbeeld een klassieker of designer-stuk? Leg deze items apart voor de verkoop. Hopeloos verouderde kleren of kledingstukken waar je zelf ook niet mee over straat wilt gaan bij de versleten items in de vuilniszak.

Image-kastopruimen-Stap-3

Stap 4 // Twijfelgevallen bekijken
Neem de twijfelgevallen onder de loep. De grote vraag hier is: waarom twijfel je?
Reden 1: het is te klein / te groot geworden of je hebt het te klein / te groot gekocht. Weg ermee! Er is echt niets motiverends aan om tegen kleding aan te blijven kijken die je niet (meer) past. En te grote kleding is verre van flatteus. En mocht je toch nog willen / gaan afvallen dan is nieuwe kleding shoppen toch veel leuker? Is je gewichtstoename echt iets tijdelijks is (na een zwangerschap bijvoorbeeld) dan loont het natuurlijk wel de moeite de leukste items nog even te laten hangen.
Reden 2: het zit niet lekker of je voelt je er niet helemaal jezelf in. Trek deze items nog een keer aan. Zit of voelt het nog steeds niet lekker? Ook weg! Die kriebeltrui waar jij niet tegen kunt is voor een ander geen probleem. Die trui gaat over een half jaar echt niet minder kriebelen en je stijl verandert ook niet 1,2,3…
Reden 3: je draagt het niet vaak of hebt het nog niet gedragen. Heb je een item langer dan een jaar niet gedragen, 1-3 keer de afgelopen twee jaar of zit het kaartje er zelfs nog een keer aan? Pas het nog een keer aan en handel ook hier op gevoel: voel je je er goed in of staat dat jurkje of die schoenen jou echt waanzinnig? Houden dan en maak meteen combinaties met de rest van je kleding. Waarschijnlijk ontdek je allerlei leuke nieuwe outfits. Kun je het snel gaan dragen! Twijfel je nog? Doe er dan afstand van. Zeker als het een stuk van een mooi merk is kun je er best nog wat aan verdienen.

Image-kastopruimen-Stap-4

Stap 5 // Sorteren en inrichten
Sorteer je stapel kleding en schoenen die je hebt besloten te houden op soort (shirts bij shirts, broeken bij broeken, jeans bij jeans etc) en als je wilt op kleur (vind ik handig om sneller outfits samen te kunnen stellen) en geef ze een overzichtelijke plek in je kast. Was kleding die je een tijdje niet hebt gedragen en hang eventueel geurzakjes op.

Image-kastopruimen-Stap-5

Stap 6 // Klaar voor de verkoop
Tijd voor (voorbereiding op) de verkoop. Bekijk de stapel verkoop nog eens kritisch en bedenk vooraf hoeveel tijd je in de verkoop wilt steken.
Tip 1: Zelf verkopen
Alles zelf per stuk verkopen op bijvoorbeeld Marktplaats brengt waarschijnlijk het meeste op maar kost ook veel tijd. Goede foto’s maken (essentieel!) is tijdrovend én denk ook aan het schrijven van de tekstjes, de reacties lezen, het onderhandelen over de prijs en het inpakken en verzenden. Goede sites zijn www.marktplaats.nl en www.glamour.nl/detoxstore. Je kunt je kleding ook live in een kraampje op de ijhallen www.ijhallen.nl verkopen als je veel kleding (en overige spullen) hebt. Of wacht nog een paar maanden en verkoop je kleding op de Vrijmarkt op Koningsdag.

Tip 2: Via een tweedehands winkel
Breng jouw overcomplete fashion finds naar een goede tweedehandsshop in de buurt. Hier krijg je meestal maar 40-50% van de verkoopwaarde maar het kost jou heel weinig tijd. Meestal wordt er een verkooptijd afgesproken en als jouw waar binnen die tijd niet verkocht is gaat de kleding of in de zak van Max (tbv een goed doel) of kun je het weer op komen halen. Easy money dus! Hier vind je een overzicht van tweedehandswinkels bij jou in de buurt www.tweedehandskledingwinkels.nl.

Tip 3: Design
Heb je een designer-item in je kast hangen waar je echt vanaf wilt? Dan is het aan te raden dit via een vintage shop te doen zoals www.justvintage.nl of www.designer-vintage.com. Zij hebben verstand van de waarde van jouw designer piece en zo voorkom je dat je iets onder de marktwaarde verkoopt.

Tip 4: Kledingruil
Zie je het niet zitten om je kleding te verkopen? Organiseer dan een kleding-ruil avond met vriendinnen! Nodig een paar vriendinnen uit die op hun beurt ook weer elk een vriendin meenemen en laat iedereen een paar mooie kledingstukken / schoenen / accessoires (met tag met je naam!) inleggen. Geef elk kledingstuk punten of een sticker met waarde waardoor je kunt bepalen hoeveel ‘waarde’ elk persoon heeft ingebracht. In ronde 1 hangt iedereen haar kleding op een kledingrek. Ronde 2 is voor passen en in ronde 3 kan er geruild gaan worden. Eventueel in veiling-vorm.
Uiteraard doe je dit alles onder het genot van een hapje en een drankje. Gezelligheid en gratis shoppen gegarandeerd! Toch nog teveel gedoe? Little Green Dress - www. littlegreendress.nl - organiseert kledingruilparty’s op locatie of bij jou thuis.

Hoe heerlijk is het als je straks wat geld verdiend hebt waar je weer nieuwe budget musthaves van kunt kopen? Dus: plan dit weekend een halve (regenachtige zon)dag hiervoor in en het gratis shoppen kan binnenkort beginnen. Succes!l Heb jij je wishlist al gemaakt? Hier vind je handige online shopping tips zodat je het meeste uit je zuurverdiende extraatje haalt. Succes en enjoy!