Over Miss Budget - Meer info!
 
 

Miss Budget

The best things in life are cheap

 

donderdag, 24 april 2014 15:31

21 ROMMELMARKT TIPS + 6 VOOR KIDS

21 Koningsmarkt tips 21 Koningsmarkt tips

Bijna Koningsdag: druk, druk, druk met de rommelmarkt voorbereidingen. Hier mijn 21 tips voor een geslaagde verkoop + 6 kids tips 

Voor het krieken van de dag sta ik zaterdag (dus eigenlijk nog vrijdag…) op. Onze eerste Koningsdag en ondertussen mijn 8e Koning(inne)(s)dag rommelmarkt. Elk jaar weer een feestje, en ook elk jaar weer stress!! Want: alles uitzoeken, sorteren, prijzen… Maar als het dan zover is en ik een paar uur (hopelijk – ik kan van de zenuwen nooit slapen ;-) ) heb geslapen en de wekker om 4.15 (gáááááp) gaat vind ik het elk jaar weer bijzonder. Samen met mijn oudste mannetje voor de dagenraad door ons dorpje rijden en samen met mijn moeder onze kraam inrichten en onze vrienden (die naast ons staan) met een slaperig goedemorgen begroeten. Het is altijd weer een heel speciaal sfeertje. Iedereen is vrolijk, opgewekt en er hangt een bepaald soort saamhorigheidsgevoel. Zo van: ‘ook wij hebben bijna niet geslapen en staan hier weer te koukleumen hopend op een mooie dag met wat zon en een lege kraam aan het eind van de dag’. Een feestje dus!!
Ga jij dit jaar ook je geluk beproeven? Lees dan zeker deze 21 tips voor een geslaagde dag. En heb je kids? Bekijk dan ook de 6 tips voor kids. Veel plezier en succes alvast! En heb jij ook nog een tip voor ons? Laat die dan op www.facebook.com/missbudget.nl achter!

1. Een goede voorbereiding is het halve werk: denk aan (witte, effen) lakens voor over je kraampje, papier, stift en/of pennen, punaises, plakband een schaar e.d. Maar ook aan eten en drinken (warme koffie!) voor de eerste uren, kleding in laagjes én een stoeltje of kruk. Acht uur staan is heel erg lang!

2. Prijs je artikelen. Hierover zijn de meningen nogal verdeeld, maar persoonlijk vind ik het fijner als de spulletjes geprijsd zijn. Zo hoeven mensen niet steeds te vragen wat iets kost en weten ze meteen in welke prijscategorie jij zit met je waar. Ik prijs alleen de wat duurdere (merk)artikelen en verkoop de rest ‘in bulk’ (zie punt 3).
Prijs je spulletjes iets hoger dan wat je er uiteindelijk voor wilt hebben. Afdingen doet men veel en vaak! En zo kun je ook even weglopen van je waar om zelf een rondje te maken over de markt zonder bij terugkomst verrast te zijn over voor hoe weinig je lief / moeder / kids gevraagd hebben voor dat ene leren jack of die vaas van oma…

3. Maak (reclame)borden. Dit wordt erg weinig gedaan op rommelmarkten, maar trekt juist veel mensen aan! Denk aan ludieke kreten als: ‘Our Crap could be Your Crap’, ‘3 halen 3 betalen’ of ‘Your mother / husband called, you can buy whatever you like’. Humor werkt!
Maar denk bijvoorbeeld ook aan prijsborden waar duidelijk het artikelsoort op staat met de bijbehorende prijs, zoals: 1 broek €2, 3 broeken voor €5 – 1 shirt €1,50, 3 shirts €4 enz. Gebruik 1 kleur borden en 1 kleur stift om het allemaal wat rustiger te houden.

4. Zoek en vind de juiste plek: kun je (op de dag) zelf nog je plek bepalen? Doorgewinterde verkopers zweren bij hoekjes: de klanten komen van alle kanten! En een plekje waar je in de zon en uit de wind staat is natuurlijk ook nooit weg… En heb je niet genoeg spullen om een hele kraam te vullen? Deel een kraam met een vriend(in)! Extra gezellig en je deelt zo de kosten.
Ga je op een kleedje? Zorg dan voor een plek dichtbij de kraampjes en die goed bereikbaar is voor het struinende publiek. Vergeet ook (duct)tape om je kleed mee vast te zetten niet…

5. Wees op tijd! Je zult je verbazen hoe vroeg mensen op pad gaan om de beste koopjes te scoren. Zeker als het mooi weer is. Zo heb je alle tijd om je waar netjes uit te stallen (zie punt .. en ..). Ben je nog niet klaar en willen mensen direct gaan afdingen? Vraag ze om over een half uurtje terug te komen zodat je alles hebt uitgestald. Je het immers nog veel meer moois!!

6. Versier je kraam! Met (oranje) vlaggetjes, lampionnen of ballonnen creëer je sfeer en gezelligheid. Maak het niet te gek, het moet je verkoopwaar niet overschaduwen natuurlijk. Dit geldt natuurlijk ook voor je eigen outfit. Stem je kleding af op wat je verkoopt (als je mooie spullen verkoopt maar eruit ziet als iemand die naar carnaval gaat lijkt me dat geen goede combi) maar blijf wel in de stemming. Ik zorg er zelf altijd voor dat ik in oranje-sfeer ben: oranje gelakte nagels, shawl, oorbellen, armbandjes, maar overdrijf het niet.

7. Deel iets uit : blaas ballonnen op voor de kids of geef elk kind dat langskomt een (oranje) spekje of snoepje. Wedden dat ze langer blijven hangen en wellicht iets kopen?

8. Verkoop een breed aanbod aan spullen. Hoe groter je assortiment, hoe langer mensen blijven hangen om je spullen te bekijken.

9. Organiseer je koopwaar. Glaswerk bij glaswerk, kleding bij kleding (ook op maat bij kinderkleding!!) en speelgoed bij speelgoed. En houd waardevolle spullen dichtbij je: op het randje van je kraam worden ze sneller omgestoten. Zet de achterste dingen eventueel op een verhoging.
Stal speelgoed e.d. juist vooraan uit. Zo staan ze binnen handbereik van kleine kinderhandjes. En welke ouder kan zijn kind nou weerstaan dat verknocht is aan een leuk, betaalbaar speeltje?

10. Etaleer je mooiste spullen en gebruik ze als visitekaartje. Ikzelf span een waslijn en hang daar de mooiste merkkleertjes met een hangertje of wasknijpers aan op met duidelijke prijsstickers (ze hebben hele leuke gekleurde bij de HEMA). De mooiste dameskleding gaat op een kledingrek. Vooraan hangen natuurlijk de leukste items.

11. Stal eerst je mooiste producten uit als je meer aanbod hebt dan ruimte. Is er wat verkocht? Vul dan je voorraad weer aan. Zo voorkom je dat je stand overvol raakt en klanten door de bomen het bos niet meer zien. En aan je mooiste items verdien je het meeste en verkoop je waarschijnlijk ook het beste.

12. Zorg dat alles schoon en fris is en vermijd kapotte waar. Logisch dat mensen dan het liefst bij jouw kraam kopen, toch? Maak eventueel 1 of 2 graaibak(ken) met koopjes voor €0,50 of €1. Vinden mensen toch altijd fijn.

13. Regel vooraf voldoende wisselgeld. Koop bijvoorbeeld de dag van tevoren iets kleins en betaal met briefgeld en vraag kleingeld terug. Of wat ik altijd doe: wissel je papiergeld met het spaarpotgeld van je kind. Mijn kids zijn altijd blij met briefjes in hun spaarpot!

14. Neem een kijkje bij de andere verkopers en kijk hoe hun stand erbij staat en wat zij vragen voor hun waar. Zit je er heel ver naast? Nú kun je nog aanpassen!

15. Wees actief tijdens het verkopen. Ga niet lusteloos op een stoel zitten maar spreek mensen aan en kijk naar hun behoefte (Zwanger? Babykleertjes! Kindje? Mooi speelgoed!).
Vertel bijvoorbeeld een leuke persoonlijke anekdote over het artikel dat men neigt te gaan kopen. Of een handig weetje. Bv: veel mensen twijfelen of ze gedragen kinderschoenen kunnen kopen. Door een gerenommeerde kinderschoenenwinkel is mij ooit verteld dat totdat een kind 4 is schoenen nog zo weinig gebruikt worden (lees op gelopen wordt) dat dit geen enkel probleem is.

16. Doe aan cross-selling. Verkoop die pop bij de poppenwagen en het bijbehorende broekje bij het shirtje. Zij een voordeel, jij een voordeel!

17. Neem plastic tasjes mee voor alle aankopen! Mensen waarderen dit altijd heel erg.

18. Zet op Facebook (en/of andere Social Media) dat je op de markt staat en nodig mensen uit om langs te komen. Er zijn vast vrienden die het leuk vinden om even langs te komen bij je kraampje of misschien zelfs hopen iets te kunnen kopen bij je. En hoe drukker het bij je is, hoe interessanter voor de rest

19. Let op handelaren die direct willen afdingen op de prijs en doen alsof iets niets waard is! Deze types zijn vraag al heel vroeg op pad. Meestal als jij nog aan het uitpakken bent en je geen tijd en / of zin hebt om nee te zeggen. Soms heb je (zonder dat je het zelf weet) een topstuk op je kraampje staan. Zo’n handelaar wil het voor een spotprijs overnemen om zelf daarna er de hoofdprijs voor te vragen…

20. Doe een uitverkoop actie aan het einde van de dag! Zoals alles voor de helft of 3 halen 2 betalen. Het laatste uur zijn mensen op zoek naar echte koopjes en zo raak je vast nog iets meer kwijt waardoor je weer minder naar huis hoeft te sjouwen…

21. En last but not least: lach en maak plezier!! Een lach kost niets en met humor kun je veel mensen over de streep trekken!!

 

Tips voor kids
Willen jouw kinderen ook iets doen op de Koningsmarkt? Ik vind het zelf erg leuk omdat ze zo ook de waarde van geld leren. Zo verdienen ze zelf wat euro’s voor rommelmarkt vondsten. Beter en leuker dan zomaar geven, toch?

1. Laat ze op een campingtafeltje (in jouw buurt) limonade (+koekjes) verkopen. Dit gaat mijn oudste dit jaar doen, ben benieuwd!
2. Maak met hen een grabbelton met kleine prijsjes erin. Die kun je eventueel bij de Action, Zeeman of Hema (uitdeelcadeautjes) kopen.
3. Is jouw kind creatief? Laat ze zelf wat maken zoals armbandjes en geef ze een hoekje van je kraam.
4. Bespeelt jouw kind een muziekinstrument of kan het bijvoorbeeld goed schminken of streetdancen? Aan de slag! Zoek een mooi hoekje en speel, dans of schmink!
5. Is jouw kind al wat ouder laat ze dan een raadspelletje met inleg (hoeveel €0,20 stukken zitten er in deze pot?) organiseren. Kost €0,20 p.p. om één keer mee te doen en als je het raadt mag je de inhoud van de pot hebben.
6. En als laatste: laat ze 'old-school' hun eigen spulletjes verkopen waar ze niet meer mee spelen. Hier in huis is dit praktisch onmogelijk want waar oudste niet mee mee speelt gaat naar jongste, of ze willen het gewoon écht niet kwijt… ;-)